Vorige

Ik heb een droom Carry Tefsen

  • Uit Trouw
  • Datum 21 januari 2017
  • Tekst Bas Maliepaard
  • Foto Jörgen Caris

‘Jonge mensen kunnen geen oude mensen spelen’

In de serie ‘Ik heb een droom’ spraken Bas en collega-journalisten van Trouw met bekende mensen over hun droomleven.

“Ik heb weleens gehoord dat dromen een soort uittreden is. Dat je ziel even je benauwde lichaam verlaat en weer terugkeert als je wakker wordt. Zou best kunnen. Misschien heeft je ziel het soms nodig om een luchtje te scheppen.
In mijn dromen verwerk ik meestal indrukken, zelfs dingen die ik ’s avonds op televisie heb gezien komen nog eens voorbij. Ik heb ook vaak klassieke angstdromen over mijn werk: dat ik mijn tekst vergeet, geen idee heb in welk toneelstuk ik eigenlijk speel of dat mijn pruik en mijn kostuum weg zijn. Rampzalig! Overdag maak ik me nooit zo druk, maar blijkbaar leven die angsten wel in mijn onderbewuste.
Er is ook een terugkerende droom waarin er pilaren op het podium staan, zodat het publiek me niet altijd kan zien. Misschien heeft dat te maken met gezien willen worden of juist met onzichtbaar willen zijn. Ik heb periodes dat ik denk: laat mij maar even. Als ik in Spanje ben, waar ik een huis heb, kent niemand mij en loop ik rond in een ouwe broek en met een doekie om mijn hoofd. Heel plezierig vind ik dat. Die rust heb ik nodig om mijn accu op te laden.
Als het heel druk is en iedereen wat van me wil, droom ik vaak dat ik nodig moet, maar er geen deuren voor de wc’s zitten en ze allemaal smerig zijn. Ik denk dat mijn geest zich op die manier verzet als er teveel naar me gekeken wordt en ik nauwelijks privétijd heb.
Een deel van mij wil niet in de belangstelling staan, ik heb duidelijk twee kanten. Vroeger vond ik het enig om in mooie kleren een showtrap af te komen en gefêteerd te worden, maar daar heb ik steeds minder mee. Premières sla ik tegenwoordig over, daar heb ik geen zin meer in. Altijd dezelfde mensen die jolig naar je roepen: ‘Hallooooo hoe gaaaaat het? Wat leeeuuuk je weer te zien!’ Niks voor mij.
Ik had natuurlijk allang kunnen stoppen met werken, maar dan bellen ze me weer, sturen ze een script op en vind ik het te leuk om te laten liggen. Ik hou erg van mijn vak. Op internet las ik een keer dat iemand over mij schreef: ‘Donder toch op! Maak plaats voor jonge mensen!’ Nou, die was niet wijs, want jonge mensen kunnen geen oude mensen spelen.
Nu repeteer ik voor de theaterkomedie ‘Gouwe ouwe’ en voor volgend seizoen staat er ook al wat op stapel. Maar we zien wel hoe het gaat, misschien stop ik hierna wel en ga ik weer schilderen. Die hobby ligt door mijn drukke werk al tijden stil, terwijl ik het heerlijk vind om te doen. Opgaan in een schilderij heeft, net als dromen, ook met je ziel te maken. Soms wordt het een lawaaistuk, soms een romantisch, dromerig werk. Het lijkt me fijn om daar weer tijd voor te hebben.”

Actrice Carry Tefsen (78) is vanaf 25 januari 2017 samen met Trudy Labij en Ingeborg Elsevier te zien in de theaters met de komedie ‘Gouwe Ouwe’.

Delen

Vorige
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors